Jak dosáhnout anglického trávníku v kostce

Pro ty, kteří chtějí základní informace v podobě jednoho článku, nabízím základní rady jak dosáhnot anglického trávníku. Než začnete zakládat, regenerovat trávník nebo kupovat sekačku přečtěte si tento článek. Můžu vám ušetřit tísíce korun a hodiny stresu a frustrace.

Skutečně kvalitní trávník se nepozná přes plot a ani se nepozná, když stojíte metr od něj, musíte na něm stát, abyste cítili tu hustotu drnu, která pruží pod nohama. Teprve pak si uvědomíte, jak propastný je rozdíl mezi běžným trávníkem, jaký má skoro každý u domu a mezi anglickým (reprezentativním) pažitem. Kde si můžete vyzkoušet kvalitní trávník? Zkuste zajít do galerie trávníků, tím myslím na golfové hřiště, a nebo zkuste prvoligový fotbalový stadion. A pak samozřejmě několik tisíc soukromých zahrad, kde je majitel zapálený pěstitel trávníku.

Vytvořit na své zahrádce hustý, sytě zelený nízký trávník je v podstatě snadné. Stačí mít chuť a dodržovat pár primitivních zásad. Tráva je rostlina jako každá jiná, dokonce patří k nejúspěšnějším rostlinám na světě. Můžete se s ní setkat téměř kdekoli, kde se podmínky nevylučují se životem. Proto pečovat o trávník zvládne každý, i když si o sobě myslí, že by mu zvadl i kaktus.

Na trávu působí klimatické podmínky (světlo, voda, vítr, sníh) a půda (zrmitost, zhutnění, pH, organické prvky). Dále je potřeba zvolit vhodné travní druhy v podobě travní směsi. A zásadním způsobem působíte na trávník sami jako jeho uživatele a ošetřovatele (zatěžování, kosení, hnojení, pískování, prořezávání, ale třeba i emoce).

Máte-li trávník, který chcete vylepšit, začněte likvidací dvouděložných plevelů a mechu, tyto zbytečně konkurují trávě, ubírají jí živiny, vláhu a půdní vzduch. K likvidaci můžete použít některý z běžných postřiků (jedná se o selektivní herbicidy, které nemají vliv na trávu) prodávaných v zahradnických centrech. Jakmile nežádoucí plevele uhynou, je dobré trávník vyhrabat, buď ručně, anebo nejlépe použít vertikutátor (z anglického verticut), kterým prořežete drn, odstraníte odumřelé zbytky rostlin a vytvoříte prostor pro nové trávy. Je možné, že tímto zásahem trávník výrazně opticky prořídne. To není však důvod k panice, pouze se ukázala holá skutečnost, že trávy je vašem „trávníku“ poskrovnu.

Zvolte si vhodnou kvalitní travní směs, kterou budete pravidelně, aspoň jednou ročně trávník dosívat. Pro anglický trávník volte směsi, které obsahují více než 70% podíl travních druhů jako jsou kostřavy červené výběžkaté, kostřavy červené krátce výběžkaté, kostřavy červené trsnaté a kostřavy ovčí. Tyto druhy mají výbornou schopnost vytvořit jemný a hustý koberec. Vyvarujte se levných směsí z hypermarketů, ty mohou obsahovat směsi, které nejsou uzpůsobeny na české klimatické podmínky. To může způsobit, že trávník může během jedné zimy zcela vymrznout, anebo může mít vegetační období až při vyšších teplotách. To může v důsledku vypadat tak, že sousedé budou mít na začátku dubna zeleno a vy třeba až v druhé půlce května. Doporučuji travní směsi z českých šlechtitelských stanic.

Kvalitní travní směs vysejte do pročištěného trávníku v doporučené dávce a celý trávník jemně potáhněte (pocukrujte) slabou vrstvičkou trávníkového substrátu. Substrát můžete rozhrnout obrácenou stranou dřevěných nebo plastových hrábí anebo si můžete pořídit hrablo nebo síť. Pokud chcete, vyrovnat trávník do maximální roviny, použijte k tomu křemičitý písek (ten, který se používá při plážovém volejbale), zrnitost by měla být 0-2 mm. Použijte klidně 4 litry písku na 1 m2 a důkladně ho rozprostřete. Jakmile písek proschne, začnou se zrnka propadávat mezi stébly trav a do 14 dnů pomalu ani nepoznáte, že jste tam nějaký písek dali.

Nyní se teprve dostáváme k tomu nejdůležitějšímu – k pravidelnému pečování. Nyní vám řeknu to nejpodstatnější a na to nikdy nezapomeňte! Trávu živí kořeny! Udělejte všechno proto, aby se ke kořenům dostal vzduch (nesmírně důležité), protože vzduch v půdě umožňuje pohyb vody a živin. Vzpomeňte si na místa, kde zkratkou po trávníku chodí ve městě lidé. Tráva tam po čase zmizí, ne proto, že by jí lidé ukopali, ale proto, že udusali tak půdu, že se ke kořenům nedostane žádná vláha ani živiny! Nedopusťte to na své zahradě. Na druhou stranu dobře udržovaný trávník snese extrémní zátěž, aniž byste to na něm poznali. Vezměte si golfový green o ploše 700 m2, kde během jednoho dne projde a zastaví 250 hráčů. Umíte si představit 250 lidí na vaší zahradě? Znamenalo by to konec pro váš trávník? Pokud jste dočetli až sem, jste na dobré cestě tomu předejít. Přesto vám řeknu radu, která vám může ušetřit spoustu nervů, nebo alespoň několik tisíc korun. Kde nejsou dobré podmínky pro trávník, tak ho tam raději zrušte anebo se o něj ani nepokoušejte, myslím tím místa, kde parkujete autem, pod velkým stromem, úzká místa, kam se špatně dostáváte se sekačkou apod. Péče o trávník by měla být radost, tak si to co nejvíce zjednodušte.

Vzduch pro kořeny zajistíte právě tím, že budete trávník občas pískovat, budete často trávník vyhrabávat, budete provádět vertikutaci (aspoň 2x ročně) a nejvíce zatížená místa budete provzdušňovat (rycí vidle zaryjte do země, lehce přizvedněte drn a vidle vytáhněte – díry můžete zasypat křemičitým pískem). Pro vertikutaci platí, že čím máte hustší trávník, tím se tento zásah méně podepíše na vzhledu trávníku.

Zavlažování trávníku je také významné pro jeho konečnou kondici. Nezavlažujte denně! To trávě nijak neprospívá, ba naopak. Musíte dostat vodu ke kořenům, alepoň do hloubky 10 cm. Z tohoto důvodů je efektivnější zavlažovat třeba každý třetí den, ale větší dávkou. Potřeba kvalitního trávníku je 25 – 40 litrů vody na 1 metr čtvereční za týden! Po závlaze můžete vyrýpnout kus trávníku a podívat se, jak hluboko se voda dostala.

Když se budete řídit výše uvedenými radami a nebudete správně trávník kosit, tak jste četli asi zbytečně. 70% všeho času, který věnujete trávníku, spolkne kosení. Všimněte si, že neříkám sekání, ale kosení. Sekání trávníku je podobné jako kdyby vám někdo na hlavě sekal vlasy sekáčkem na maso, výsledek by asi nebyl ten pravý (asi by vás takový kadeřník pěkně vystresoval). Dáváte přednost stříhání vlasů, tak vězte, že trávník také. V době, kdy se ještě nepoužívala rotační sekačka (masivní rozšíření od 50. let 20. stol.) se používali pouze vřetenové sekačky (žací stroj vynalezen 1830 v Anglii) a v té době vznikl pojem anglický trávník. To znamená, hustý, zdravý, nízký trávník, který má na sobě pruhy. Nemusíte se hrozit, vřetenových sekaček, které pamatujeme z komunismu – ruční síla, velká dřina, výsledek na nic! V Anglii toto ani nikdy nezažili, protože v 18. století jim sekačky tahali koně nebo poníci a od počátku 20. století používali malé benzínové motory a tento sytém vřetenové sekačky s pojezdem na válcích místo koleček, košem a motorem používají dodnes (např. výrobce SWARDMAN, ATCO, ALLETT ). Hlavně tam, kde chtějí kvalitní trávník (golf, tenis, fotbal, kriket, bowling). Mimo jiné právě pojezdové válce vřetenové sekačky vytvářejí výrazné pruhy.

Možná si říkáte, že vám jednou říkám, že se trávník nemá zbytečně zatěžovat a pak mluvím o sekačce, která válcuje. Ano, máte pravdu, a pokud jste si to řekli, máte pochvalu, jste totiž na dobré cestě mít anglický trávník. Vysvětlím to. Kosení trávníku je nezbytné, pokud ho chcete využívat pro rekreační, sportovní nebo reprezentativní účely. Když srovnáte obyčejnou benzínovou rotační sekačku o hmotnosti 50 kg, která má čtyři malá kolečka o průměru 15 cm, s vřetenovou sekačkou o hmotností 50 kg, která má dva válce podobného průměru, každý o délce 50 cm, co vám vyjde? Ano, když se to podá takto, je to jasné, hmotnost vřetenové sekačky se rozloží na mnohem větší plochu válců, takže faktor utužení povrchu je až 7x nižší v porovnání se sekačkou na kolečkách.

Kosit trávník je potřeba často, to jistě víte. Frekvence kosení je přímo úměrná tomu, jak chcete mít trávník vysoký. Golfové greeny se kosí denně na výšku cca 5 mm, golfové dráhy se kosí 2x týdně na 20 mm atd. Doporučuji kosit dvakrát týdně. Kosení anglického trávníku znamená zastřihovat pouze to, co přirostlo. Udržujete stále stejnou výšku porostu.

Má to velké výhody:

Kosení může být příčinou stresu pro trávu. Rotační sekačka stéblo uráží vysokou obvodovou rychlostí nože (sekáčku). Tento způsob kosení stéblo rozdělí, ať je nůž ostrý nebo tupý. Zkuste se však podívat za dva dny na stéblo takto oddělené trávy detailně. Uvidíte zažloutlý otřepaný konec. Miliony otřepaných a zažloutlých konců způsobí zažloutlý a otřepaný trávník. Tráva je ve stresu a vynakládá veškerou energii na rychlé hojení těchto velkých otevřených ran, aby zabránila vniknutí chorob a plísní. Za tři dny jsou rány zhojeny a tráva začíná rychle růst, aby dohnala ztráty. Výsledkem je stresovaný trávník, který nemá hezkou barvu, tři dny po kosení neroste, pak za den vyroste překotně o několik centimetrů.

Naproti tomu vřetenová sekačka stébla stříhá o protiostří, stejně jako nůžky. Takový řez je čistý, krátký, rychle se zahojí a stres je minimální. Proto takový trávník je neustále zelený, roste pomaleji, více odnožuje do stran, neroste tolik do výšky.

Buďte trpěliví, anglický trávník neuděláte za týden, ani za měsíc. Mohu ale zodpovědně říci, že pokud vám tento článek přinesl nové informace, tak by se výrazné výsledky vaší péče měli objevit do dvou měsíců a pak už to půjde skoro samo, uvidíte každý měsíc tu změnu k lepšímu, za půl roku už budete mít úžasný pocit. Budete dostávat spousty pochval od sousedů a přátel, krásně si užijete grilování, děti budou řádit a vy budete mít chuť si lehnout jen tak na trávu a užívat si slunce a pohody.

Teprve si zakládáte trávník?

Autor: Ing. Tomáš Šena, odborný trávníkář, Greenkeeper
Článek byl převzat s laskavým svolením autora z blogu Miluju svůj trávník