Jak hospodařit s vodou pro trávník

Letos bude podle všeho sucho a to ještě větší než v minulých letech. Proto považuji za důležité, napsat pár informací pro ty, kteří zvažují, zda trávník zalévat či ne.

V první řadě, příroda se suchému období sama přizpůsobuje a nečeká úplně na naší pomoc. Některé druhy trav ustupují, stejně jako některé druhy dřevin. Přežijí ty, které sucho zvládají lépe.

Smrk miluje vlhkost – proto má nyní takové problémy. Buky a duby to zvládají, proto přežijí a opět se vrátí ve větší míře do naší krajiny.

Vysušování krajiny i měst, zvyšuje teplotu a tím zrychluje odpařování vody z povrchu. Takže základ pro ochlazení jsou stromy a veškerá zeleň.

Hustý trávník zásadně snižuje odpar a snižuje teplotní špičky. Čím více se obce ohřejí, tím více tepla předávají i do volné krajiny. Proto péče o zeleň v obcích nemá vliv jen naší ulici, ale na celou naší krajinu.

Necháme-li trávník uschnout, vyschne i půda, která následně nebude schopná pohltit větší množství srážek, ty pak způsobí erozi, a kvalitní půda nám odteče do kanálů a příkopů.

Hustý trávník je jako hustý les. Hustý les si drží svoji teplotu a vlhkost – ochlazuje okolí. Prokácený les vysychá a teplota se v něm zvyšuje. Jeho schopnost regenerovat se zhoršuje. To samé platí pro trávník. Hustý a dobře zakořeněný trávník je odolnější než prořídlý chudáček.

Autor: Ing. Tomáš Šena, odborný trávníkář, Greenkeeper
Článek byl převzat s laskavým svolením autora z blogu Miluju svůj trávník