Trávník ochlazuje prostředí až o 10°C

Znáte ten pocit, když za horkého dne jdete bosi po trávě. Ten chladivý pocit je skutečný chlad, který cítíte. Trávníky hrají důležitou roli při ochlazování našeho prostředí.

Trávníky snižují teplotní extrémy tím, že absorbují sluneční teplo během dne a pomalu ho uvolňují ve večerních hodinách. Tím se snižují teplotní špičky.

Trávy absorbují určité sluneční záření, aby podpořily proces fotosyntézy. Nepravidelný povrch trávníků také rozptyluje světlo a záření, což výrazně snižuje odlesky.

Trávník ochlazuje sebe i své okolí procesem evapotranspirace. Každé stéblo funguje jako odpařovací chladič.

Jeden metr čtverečný během letního dne ztratí 2,25 litrů vody odpařováním a transpirací do atmosféry.

Zhruba 50% slunečního tepla dopadajícího na trávník může být eliminováno tímto procesem transpiračního chlazení. Chladící účinek trávníku je tak velký, že teploty na povrchu trávníku za slunečního letního dne budou o 10- 14°C chladnější než u betonu nebo asfaltu.

Jinak řečeno, vezměte v úvahu skutečnost, že na ploše osmi průměrných zahrad mají trávníky chladící účinek 70 tun klimatizace.

Vědecké studie prokázaly, že celková teplota městských oblastí může být o 5 až 7°C teplejší než teplota mimo města. Což potvrzuje, že více zeleně znamená méňe tepla.

Maximální denní teploty ​​rostoucího, zeleného trávníku Cynodon (Bermuda grass) byly o 21 ° C chladnější než hnědý uschlý trávník, a o 39 °C chladnější než umělý trávník. (Tabulka 1). Beard a Johns, 1985).

Například v Holandsku, se snaží obce podporovat, aby si lidé na zahradách zakládali přírodní trávníky a vysazovali stromy a naopak se snaží bránit instalaci umělých trávníků.

Účinek transpiračního chlazení zelených trávníků a krajiny může také ušetřit energii snížením spotřeby energie potřebné pro vnitřní mechanické chlazení sousedních domů a budov.

Tabulka 1. Teplotní srovnání čtyř typů povrchů v College Station, TX.

Typ povrchuMaximální denní
povrchová teplota
Minimální noční
povrchová teplota
Zelený trávník Cynodon *31 °C24 °C
Suché holé půdy39 °C26 °C
Suchý letní trávník Cynodon * turf52 °C27 °C
Umělý trávník70 °C29 °C

* Cynodon turf (Bermuda grass)
Zdroj: www.thelawninstitute.org

Autor: Ing. Tomáš Šena, odborný trávníkář, Greenkeeper
Článek byl převzat s laskavým svolením autora z blogu Miluju svůj trávník